НОВИНИ - АРХИВ

ЗАПОЧВА ОФИЦИАЛНОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕИСК В СОФИЯ

Двамата ръководители на една от най- влиятелните европейски институции в Брюксел ще имат срещи с председателя на Народното събрание Георги Пирински и с министър-председателя Сергей Станишев. Най-важната част от посещението на делегацията е предстоящото им участие в пленарната сесия на Икономическия и социален съвет на България, на която ще бъде приет отчетът за дейността на ИСС за 2005 г. Посещението на делегацията е по покана на Икономическия и социален съвет на България. То е изключително важно предвид предстоящото решение за пълноправното членство на България в ЕС, защото мнението на ЕИСК в Брюксел тежи много пред европейските институции, коментира председателят на ИСС доц. Дулевски. ЕИСК по своя статут задължително коментира предварително важни решения, които Европейската комисия трябва да вземе. В ЕИСК членуват 317 представители на работодатели, синдикати и граждански организации от цяла Европа, което означава, че влиянието на ЕИСК е силно не само в Брюксел, но и на национално ниво във всяка държава член на ЕС, поясни той.

Колеги,

Г-жа Зигмунд ще даде пресконференция утре, 4 април, вторник, в 10 часа в залата на ИСС на бул. Мария Луиза 22 /сградата на МОСВ/. Надяваме се да се срещнем и заедно да се опитаме да разберем повече за подкрепата на Европа към България. Изпращаме ви кратка информация за функциите на ЕИСК.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава