НОВИНИ - АРХИВ

ВКЛЮЧВАНЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ЩЕ ОСИГУРИ НЕОБХОДИМАТА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА ЗА СТРУКТУРНИТЕ РЕФОРМИ И БОЛЕЗНЕНИТЕ МЕРКИ, КОИТО ЕС ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМЕ

Председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) проф. Лалко Дулевски участва в Публичен дебат на тема „Две години след Лисабон – Европа накъде?”, който се проведе в пленарната зала на Народното събрание.

„Рецесията, това е убиване на надеждата на милиони млади обучени хора да намерят работа и достоен живот на стария континент. Европа все още няма адекватен отговор и послание към младите хора за тяхното бъдеще и практическа реализация, а това означава липса на бъдеще за Европа.” Това каза проф. Дулевски от парламентарната трибуна и поздрави организаторите на инициативата.

По думите на г-н Дулевски - гражданите на Европа имат нужда от по-пряко и активно участие в дебатите по вземането на ключовите решения. „Включването на гражданското общество в процеса ще осигури необходимата обществена подкрепа за структурните реформи и болезнените мерки, които трябва да се предприемат”, каза още г-н Дулевски. Той завърши с думите „за ИСС 2012 г. ще бъде година на отворените врати – особено за младите хора в България.”

Инициативата за поредица от публични дебати „Европейски разговори в Парламента” на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове /КЕВКЕФ/ се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. Той е първият от серията дискусии, които си поставят за цел да ангажират гражданите в активен и пряк диалог с Народното събрание по най-актуалните въпроси от дневния ред на Европа и българското членство в Европейския съюз.

Специални гости на дебата бяха Елмар Брок, член на Европейския парламент, и Жан-Доминик Джулиани, президент на фондация „Робер Шуман”.
Форума откри председателят на КЕВКЕФ г-жа Моника Панайотова. Българският парламент трябва да бъде територия на европейския дебат – задълбочен и критичен, заяви в приветствието си г-жа Цачева.
В дебатът участва избраният за президент г-н Росен Плевнелиев, както и посланици, министри, депутати, представители на науката, на социалните партньори и на НПО. По думите на г-н Плевнелиев – е необходимо да отворим вратите на институциите, защото широкият обществен дебат и национално отговорните решения нямат алтернатива.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава