НОВИНИ - АРХИВ

СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА, ПАЗАРЪТ НА ТРУДА И КОРПОРАТИВНАТА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ СА АКЦЕНТИ НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ИСС И ЕИСК

Пазарът на труда и свободното движение на хора, корпоративната социална отговорност и ролята на социалния и гражданския диалог са основните акценти в международната конференция на тема “Европейският социален модел и предизвикателствата пред България”, която ще се проведе на 2 октомври 2006 г., понеделник, от 9.00 часа, в зала 7 на НДК. Организатори на конференцията са Икономическият и социален съвет на България и Европейският икономически и социален комитет.

В международната конференция ще участват членовете на ИСС, водещи представители от ЕИСК и от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа, както и зам. министър- председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов, народни представители и фирми.

Конференцията се провежда броени дни след новината от последния мониторингов доклад на Европейската комисия, че България ще стане член на ЕС на 1 януари 2007 г. Целта на конференцията е да се обсъдят предизвикателствата пред България по прилагането на принципите на Европейския социален модел, както и въпросите за евентуалното отваряне на трудовите пазари на страните членки на ЕС за работна ръка от България; за образованието и обучението като фактори за интегриране на пазара на труда; прилагането на принципите на корпоративната социална отговорност и други акценти.

Всяка една от темите на конференцията ще завърши с дискусия с представителите на правителството. Предвижда се участниците в конференцията да приемат заключителен документ, като препоръките от него ще бъдат изпратени до институциите в България и Брюксел.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава