НОВИНИ - АРХИВ

РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ СА ЕДВА 0,015% ОТ 200-МИЛИОННИЯ ТРУДОВ ПАЗАР НА ЕС25

Според статистиката всички работещи в България представляват 0,015% от 200- милионния трудов пазар на ЕС25. Това практически означава, че никаква реална заплаха от заливане на европейския пазар на труда с български специалисти няма и не може да има, каза Димитър Манолов, член на Икономическия и социален съвет от групата на синдикатите и вицепрезидент на КТ “Подкрепа”, пред БНР, програма “Хоризонт”, предаването “Неделя 150”. Как отливът на квалифицирани работници и специалисти от България към ЕС може да дебалансира българския трудов пазар и как ще се отрази това на развитието на българския бизнес е сериозен проблем според Божидар Данев, заместник-председател на ИСС и председател на БСК.

Това ще бъдат и някои от акцентите на международната конференция на тема “Европейският социален модел и предизвикателствата пред България”, която ще се проведе утре, 2 октомври 2006 г., понеделник, от 9.00 часа в зала 7 на НДК. Организатори на конференция са Икономическият и социален съвет на България и Европейският икономически и социален комитет.

За участие в конференцията са поканени членовете на ИСС; представители на ЕИСК от Франция, Швеция, Великобритания, Гърция, Ирландия; народни представители; представители на министерства; на неправителствени организации и други.

Участниците в конференцията ще обсъдят още дали ограниченията на европейски страни през преходния период за работа на българи помагат да се стабилизира вътрешния пазар на труда в България или това означава неравнопоставено трeтиране на българската работна сила, както и каква е и каква ще бъде политиката на правителството за отваряне на трудовите пазари и за повишаване качеството на човешкия ресурс в страната, ще се вслушва ли властта в гласа на гражданското общество, корпоративната социална отговорност на бизнеса ще помогне ли да се подобри социалната среда.

Конференцията ще бъде добър повод да си сверим часовника с европейските страни и прилагането на Европейския социален модел в България след 1 януари 2007 г.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава