НОВИНИ - АРХИВ

РЕНЕСАНСЪТ НА ЕВРОПА ЩЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИ ОТ МЛАДИТЕ ХОРА

 

С приобщените млади хора Европа ще преживее своя Ренесанс. Защото едно е ясно: Европа е нашето общо бъдеще. А бъдещето ни ще изграждат младите европейци, заяви председателят на ИСС проф. Лалко Дулевски на европейски форум на високо равнище Гражданско общество за възраждане на ЕС” в Брюксел. Председателят на ИСС бе официален участник във форума по покана напрезидента на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Лука Жайе, който бе и организатор на събитието в Брюксел.

Само 90 дни преди европейските избори конференцията събра на едно място над 400 души, високопоставени представители на европейски институции и организации на гражданското общество от целия ЕС, като сред специалните гости беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В изказването си председателят на българския ИСС отправи послание за съхранение и развитие на ЕС като уникална форма на сътрудничество и напредък на държавите и за все по-значимата роля на младите хора за бъдещето на Европа. Той подчерта, че Европа сега има нужда от единство и новаторство, а носители на новото са младите хора. Затова ЕС трябва с особено внимание да се отнася към младите и да им дава нови и по-големи пълномощия и възможности. Проф. Дулевски изтъкна също, че българският ИСС полага много усилия за привличане на младежите в дейността си и отчита техните позиции и интереси, свързани с качественото на образованието, качеството на живот, здравеопазването, сигурността и др. Той подчерта, че темата за реализацията на младите хора и за политиките, свързани с тях постоянно присъства в дневния ред на ИСС. В момента ИСС разработва становище, посветено на възможностите за развитие на политиката за младите хора в България, както и резолюция по проекта за Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. Накрая на своето представяне проф. Дулевски отбеляза, че в навечерието на европейските избори младежите очакват разговори за проблемите на хората, а не за проблемите на партиите. Те очакват от Европа не само солидарност, но и повече справедливост, каза още той.

В дискусиите се включиха и други български представители като Ева Майдел, европейски депутат и председател на Международното европейско движение, и Милена Ангелова, заместник-председател на ЕИСК с ресор „Бюджет“.

Във втората част на форума в седем тематични кръгли маси участниците дебатираха проблеми, свързани с развитието на бизнеса в Европа, бъдещето на труда, европейските ценности и основните права, преодоляване на неравенствата и инвестиране в по-устойчива Европа, гражданско образование, мира и културата за поддържане на стабилността в ЕС.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава