НОВИНИ

ИСС И ЕИСК ОРГАНИЗИРАТ ПУБЛИЧНА ДИСКУСИЯ „КАКВА ЕВРОПА ИСКАМЕ?“

На 30 ноември от 9 часа в зала „ Роял“ на „София хотел Балкан (пл. „Св. Неделя“ № 5) ще се проведе публична дискусия на тема Каква Европа искаме?, организирана от Икономическия и социален съвет (ИСС) на България и от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Дискусията има за цел да представи посланията на българското организирано гражданско общество за развитие на Европейския съюз. Тя се провежда преди срещата на върха на 9 май 2019 г. в румънския град Сибиу, където се очаква да се вземат ключови решения, свързани с бъдещето на ЕС. Обсъждането на посланията за това каква Европа искаме е поредната инициатива на ИСС в партньорство с ЕИСК, която се фокусира върху очакванията на гражданите и изразява тяхната активна позиция.

В дискусията ще участва президентът на Европейския икономически и социален комитет Лука Жайе, който пристига специално по този повод в България. В откриването на дискусията ще вземат участие още председателите на комисии в Народното събрание Хасан Адемов и Петър Кънев, както и председателят на ИСС Лалко Дулевски. За участие в обсъждането са поканени членовете на Икономическия и социален съвет на България, както и българските членове на ЕИСК, експерти, представители на академичната общност, представители на младежки и на други неправителствени организации. Основни говорители по темите за икономическите и социалните измерения на бъдещия ЕС са Васил Велев, Константин Тренчев, Нено Павлов, Пламен Димитров, Георги Стоев и Богомил Николов.

Събитието ще отбележи също и две годишнини – 60 години от началото на дейността на Европейския икономически и социален комитет и 15 годишнината на българския Икономически и социален съвет.

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава
Банер
Банер