Нови статии по дата: октомври 2006

Днес, 27 октомври 2007 г., петък Комисията по икономическа политика в Икономическия и социален съвет ще обсъди проект на становище на тема “Неформалната икономика и мерки за ограничаването й”. Становището се разработва по собствена инициатива и за докладчик по него е определен Владимир Бояджиев – председател на Комисията по социална политика и член на ИСС от групата на синдикатите.

През ноември предстои пленарната сесия на ИСС да разгледа и одобри становището.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Необходима е ясна държавна политика, осигуряваща силна и навременна подкрепа на българското селско стопанство, е заключението на становището на ИСС на тема “Проблеми на селското стопанство при присъединяването на България към ЕС”. Становището е разработено по собствена инициатива и бе прието на последната пленарна сесия.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Министерският съвет одобри на днешното си заседание кандидатурите на България за членове на институциите на Европейския съюз.

Те са плод на много консултации, както в рамките на правителството, така и с Националното сдружение на общините, Социалния и икономически съвет и други институции и професионални кръгове. Тяхната цел беше да се постигнат най-добрите кандидатури, убедителни за българското общество и за европейските ни партньори, заяви министър-председателят Сергей Станишев.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

В отговор на писмо на зам. министър председателя и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем до председателя на Икономическия и социален съвет доц. Лалко Дулевски, в което се изисква становище на ИСС по състава на българските представители в Европейския икономически и социален комитет, Пленарната сесия на Икономическия и социален съвет предложи на Министерския съвет следните 12 кандидатури:

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Днес, 11 октомври 2006 г., Народното събрание разгледа на първо четене Проекта за изменение и допълнение на Закона за Икономическия и социален съвет. В Пленарната зала председателят на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание и един от вносителите на законопроекта Хасан Адемов докладва, че на първо четене Комисията е приела внесените промени. Доклад за приемането на първо четене на промените в Закона за ИСС от Комисията по гражданско общество и медии в НС представи и председателят на комисията Иво Атанасов. Доц. Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет, разясни в Пленарната зала целта на промените в закона за ИСС.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Днес, 9 октомври, в столичния хотел „Шератон” се проведе дискусия на тема „Готовност на бизнеса и администрацията за усвояване средствата от ЕС след 1 януари 2007 г.”, организирана от „Българска стопанска камара – Съюз на българския бизнес” и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В дискусията участваха министърът на финансите Пламен Орешарски, директорът на Дирекция „Усвояване на средствата от ЕС” при МФ – Боряна Пенчева, повече от 200 представители на фирми и браншови организации от различни сектори на икономиката. Специален гост на форума бе г-н Михай Манолю – Генерален секретар на Алианса на румънските работодатели.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Европа не е заплашена от социален дъмпинг на пазара на труда от българската работна сила – това е едно от основните послания на международната конференция “Европейският социален модел и предизвикателствата пред България”, организирана от Икономическия и социален съвет на България и от Европейския икономически и социален комитет вчера в София.

В заключителен документ на конференцията освен констатациите от дискусиите конференцията отправя послания към българските институции и към европейските. Заключителният документ е разделен на няколко части – европейският социален модел, пазарът на труда и свободното движение на хора, корпоративната социална отговорност и ролята на социалния и гражданския диалог.

 

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Според статистиката всички работещи в България представляват 0,015% от 200- милионния трудов пазар на ЕС25. Това практически означава, че никаква реална заплаха от заливане на европейския пазар на труда с български специалисти няма и не може да има, каза Димитър Манолов, член на Икономическия и социален съвет от групата на синдикатите и вицепрезидент на КТ “Подкрепа”, пред БНР, програма “Хоризонт”, предаването “Неделя 150”. Как отливът на квалифицирани работници и специалисти от България към ЕС може да дебалансира българския трудов пазар и как ще се отрази това на развитието на българския бизнес е сериозен проблем според Божидар Данев, заместник-председател на ИСС и председател на БСК.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава

АРХИВ

Банер
Банер