Нови статии по дата: септември 2006

Пазарът на труда и свободното движение на хора, корпоративната социална отговорност и ролята на социалния и гражданския диалог са основните акценти в международната конференция на тема “Европейският социален модел и предизвикателствата пред България”, която ще се проведе на 2 октомври 2006 г., понеделник, от 9.00 часа, в зала 7 на НДК. Организатори на конференцията са Икономическият и социален съвет на България и Европейският икономически и социален комитет.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

На Пленарна сесия, която се проведе късно вчера, 27 септември 2006 г., членовете на Икономическия и социален съвет решиха да допълнят и преработят проекта на становище за проблемите в селското стопанство. По време на сесията бяха направени редица предложения за промени в проекта на становището.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Икономическият и социален съвет ще настоява да се разработи и осъществи активна държавна политика за решаване на структурните проблеми на българското земеделие. Да се усъвършенства законодателството, регулиращо поземлените отношения, и да се преустанови раздробяването на земята на все по- малки парцели, да заработи национална агенция за структурна реформа с участие на местната власт, държавата да се задължи да осигурява доплащане към преките субсидии от ЕС и да постави българските земеделски производители в равностойно положение спрямо другите в страните членки на ЕС – това са част от препоръките в проекта на становище, което днес, 27 септември, пленарната сесия на ИСС ще обсъжда.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Eвропейският социален модел и предизвикателствата пред България е основната тема на международната конференция, която Икономическият и социален съвет и Европейският икономически и социален комитет организират в София на 2 октомври 2006 г. /понеделник/ в НДК, зала 7.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Делегация от ИСС, водена от председателя на Съвета доц. Лалко Дулевски, участва в двугодишната конференция на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) в Брюксел. В конференцията участие взеха зам.-председателят на Съвета доц. Дочо Лазаров и главният секретар Юрий Спириев.

Тази година конференцията премина под мотото “Живата Европа: предизвикателство за гражданското общество” и имаше за цел да открои особените черти на европейския модел на общество с неговите специфични ценности. По време на конференцията се състоя и церемония по преименуването на сградата на ЕИСК “Белиярд” в “Сграда Жак Делор” – на името на бившия президент на Европейската комисия.

 

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

На първото си за новата парламентарна сесия заседание вчера, 13 септември 2006 г., Комисията по труда и социалната политика разгледа проекта за изменение и допълнение на Закона за Икономическия и социален съвет. Вносители на законопроекта са Хасан Адемов, Петър Мръцков и Христина Христова.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

С решение на Председателския съвет на Икономическия и социален съвет бе утвърдена кандидатурата на Юрий Спириев за главен секретар на Съвета. Досегашният главен секретар Мирослав Тончев премина на работа в Българската стопанска камара – главен директор.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава

АРХИВ

Банер
Банер