Нови статии по дата: юни 2010

На проведената на 29 юни 2010 г. пленарна сесия Икономическият и социален съвет прие становище по тема „Здравната реформа”, което бе разработено по собствена инициатива. То обединява позициите на организираното гражданско общество по решаването на ключовите за страната ни проблеми на здравеопазването.

Становището съдържа, както констатации по основните тенденции в областта на здравеопазването и здравното осигуряване, така и конкретните предложения на ИСС за необходимите политики и действия, които трябва да се предприемат.

По този начин Икономическият и социален съвет изпълнява своята традиционно конструктивна роля при разработването на актуалните икономически и социални политики на страната от законодателната и изпълнителните власти.

С приетото становища ИСС отговаря също така и на изразеното в решение на Министерски съвет от 10.03.2010 г. желание за по-тясно сътрудничество с ИСС при изготвянето на позицията на Република България за бъдещата стратегия „ЕС - 2020”.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Председателят на Икономическия и социалния съвет в България проф. Лалко Дулевски откри 10-та юбилейна среща по проекта CESLink, която се проведе на 25 юни в София.  „Първият 10-ти юбилей на тази инициатива събира основната част от нейните създатели и хората, благодарение на които тя се случи. Тази среща е една значителна стъпка в нашето много ползотворно и динамично сътрудничество с Европейския икономически и социален комитет и националните съвети”, каза проф. Дулевски. „За нашия съвет CESLink е от голямо значение. Това произтича както от характера на нашия съвет, така и от стила на нашата работа и от мястото, което ИСС има в обществено политически живот на страната”, посочи още проф. Дулевски.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Председателят на ИСС проф. д-р Лалко Дулевски участва в кръгла маса „За по-добро и ефективно регулиране”, организирана от Дирекция „Икономическа и социална политика” на МС и Посолството на Кралство Нидерландия в България, която се проведе на 24 юни в хотел „Шератон”. Форума откриха вицепремиерът и министър на финансите г-н Симеон Дянков, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков и посланика на Кралство Нидерландия в България, Н. Пр. г-н Карел ван Кестерен. Участници в дискусията бяха представители на неправителствени организации, а акцентът бе върху мерките за намаляване на излишните законови задължения и такси за бизнеса – холандския и българския опит.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ
В петък, 25 юни 2010 г., Икономическият и социален съвет на България ще бъде домакин на 10-та годишна среща на групата по проекта CESLink – информационния център на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и националните икономически и социални съвети на страните-членки на Европейския съюз.

Международният форум ще започне своята работа в 9.00 часа в зала „Триадица 2” на Гранд-хотел „София”.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

Дискусията се проведе на 17 юни 2010 г. в хотел Шератон и беше открита от г-жа Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Н. Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания от името на испанското председателство на ЕС. Те акцентираха върху бъдещите предизвикателства пред развитието на ЕС както в икономически, така и в социален аспект.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ
Над 100 представители от различни държавни институции и граждански структури, членове на Икономическия и социален съвет, представители на академичните среди, експерти, както и вицепрезидентът на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) г-жа Ирини Пари и постоянният представител на Световната банка в България г-н Флориан Фихтъл взеха участие в проведената на 28 май 2010 г. конференция „Борбата с бедността и социалното изключване – обществен консенсус за нова ефективна политика”. Тя бе организирана от Икономическия и социален съвет (ИСС) с цел да се предизвика широка обществена дискусия за оформянето на дългосрочна визия за борбата с бедността и социалното изключване при споделена отговорност между държавните институции, социалните партньори и неправителствения сектор.

Публикувана във НОВИНИ - АРХИВ

МИСИЯ

ГРАЖДАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

е «мостът» между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление. Той е новата, модерна институция на гражданския диалог.

ИСС е призван да улесни достъпа и участието на гражданските структури при вземането на обществено важни решения за управлението на страната ни в областта на икономическата и социалната политика.

Основната цел в дейността му е да осигури възможност различните представители на организираното гражданско общество свободно да изразяват гледните си точки, като същевременно се постигне единно мнение по въпроси от общи интереси. Съветът изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалога с изпълнителната и законодателната власт.

Продължава

АРХИВ

Банер
Банер