Items filtered by date: September 2006

Пазарът на труда и свободното движение на хора, корпоративната социална отговорност и ролята на социалния и гражданския диалог са основните акценти в международната конференция на тема “Европейският социален модел и предизвикателствата пред България”, която ще се проведе на 2 октомври 2006 г., понеделник, от 9.00 часа, в зала 7 на НДК. Организатори на конференцията са Икономическият и социален съвет на България и Европейският икономически и социален комитет.

Published in NEWS - ARCHIVE

На Пленарна сесия, която се проведе късно вчера, 27 септември 2006 г., членовете на Икономическия и социален съвет решиха да допълнят и преработят проекта на становище за проблемите в селското стопанство. По време на сесията бяха направени редица предложения за промени в проекта на становището.

Published in NEWS - ARCHIVE

Икономическият и социален съвет ще настоява да се разработи и осъществи активна държавна политика за решаване на структурните проблеми на българското земеделие. Да се усъвършенства законодателството, регулиращо поземлените отношения, и да се преустанови раздробяването на земята на все по- малки парцели, да заработи национална агенция за структурна реформа с участие на местната власт, държавата да се задължи да осигурява доплащане към преките субсидии от ЕС и да постави българските земеделски производители в равностойно положение спрямо другите в страните членки на ЕС – това са част от препоръките в проекта на становище, което днес, 27 септември, пленарната сесия на ИСС ще обсъжда.

Published in NEWS - ARCHIVE

Eвропейският социален модел и предизвикателствата пред България е основната тема на международната конференция, която Икономическият и социален съвет и Европейският икономически и социален комитет организират в София на 2 октомври 2006 г. /понеделник/ в НДК, зала 7.

Published in NEWS - ARCHIVE

Делегация от ИСС, водена от председателя на Съвета доц. Лалко Дулевски, участва в двугодишната конференция на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) в Брюксел. В конференцията участие взеха зам.-председателят на Съвета доц. Дочо Лазаров и главният секретар Юрий Спириев.

Тази година конференцията премина под мотото “Живата Европа: предизвикателство за гражданското общество” и имаше за цел да открои особените черти на европейския модел на общество с неговите специфични ценности. По време на конференцията се състоя и церемония по преименуването на сградата на ЕИСК “Белиярд” в “Сграда Жак Делор” – на името на бившия президент на Европейската комисия.

 

Published in NEWS - ARCHIVE

На първото си за новата парламентарна сесия заседание вчера, 13 септември 2006 г., Комисията по труда и социалната политика разгледа проекта за изменение и допълнение на Закона за Икономическия и социален съвет. Вносители на законопроекта са Хасан Адемов, Петър Мръцков и Христина Христова.

Published in NEWS - ARCHIVE

С решение на Председателския съвет на Икономическия и социален съвет бе утвърдена кандидатурата на Юрий Спириев за главен секретар на Съвета. Досегашният главен секретар Мирослав Тончев премина на работа в Българската стопанска камара – главен директор.

Published in NEWS - ARCHIVE

MISSION

“THE CIVIL PARLIAMENT” OF BULGARIA

is the “bridge” between citizens and the national government. Its mission is to support such “bridging” so as to facilitate the communication between the society and the national government. It is the new and modern institution of the civil dialogue.

The ESC's mission is to promote civil society organisations access to and involvement in the process of decision-making on strategic economic and social issues.

The main goal of ESC's operation is to enable different representatives of organised civil society to feel free to state their views whereas unanimity on matters of common interest is encouraged. The Council expresses and protects civil society interests by communicating agreed statements and proposals submitted by its members to the executive and legislative authorities.

Read More
Banner
Banner