MenuНачало 9 Актуално 9 Защо работата на съвета е важна за част от взимането на решения и диалога между организираното гражданско общество и управляващите?

Защо работата на съвета е важна за част от взимането на решения и диалога между организираното гражданско общество и управляващите?

Актуално, Мнения

Начало 9 Актуално 9 Защо работата на съвета е важна за част от взимането на решения и диалога между организираното гражданско общество и управляващите?

Защо работата на съвета е важна за част от взимането на решения и диалога между
организираното гражданско общество и управляващите?

Икономическия и социален съвет е консултативен орган, който е представителна извадка от структурите на гражданското общество в страната. Това, което отличава ИСС от останалите форми на консултация между управляващите и гражданското общество е това, че съвета предоставя на управляващите становища и анализи, които предварително са подготвени, обсъдени и съгласувани между трите групи. По този начин на управляващите се представят предложения, които са предварително балансирани и защитават обществения интерес. Това спестява много време и усилия за изпълнителната власт, когато трябва да се вземат решения по определени въпроси, както и на парламента при нови законодателни инициативи, които се очаква да имат широк обществен отзвук.

Кои са основните дейности, върху които трябва да се концентрира работата на ИСС през тази година?

Смятам, че ИСС върви в много правилна посока на развитие и разширяване на дейността си. През настоящата година са планирани редица становища по важни за страната ни теми като енергийната сигурност и приоритети, социалния фонд за климата, въвеждане на еврото, доходните неравенства и трудовата миграция. Предвижда се процеса по изготвяне на становищата да бъде разширен и влючи и обществени обсъждания със заинтересованите страни. Това ще позволи да се отчитат предложенията и от организации, които не са членове на съвета, но са активни в областта на подготвяния документ.

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap