MenuНачало 9 Актуално 9 Групата на работниците в ИСС обсъди приоритетите си за следващата година

Групата на работниците в ИСС обсъди приоритетите си за следващата година

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Групата на работниците в ИСС обсъди приоритетите си за следващата година

Представителите на КНСБ и КТ “Подкрепа” в група II (на работниците) в Икономическия и социален съвет проведоха днес среща-дискусия, на която бяха обсъдени приоритетите за следващата година. Във форума участваха и председатели на федерации и национални секретари от двете конфедерации, както и експерти.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи приетите от ИСС през тази година становища и анализи и съответните докладчици от група II по тях. Предстои приемане на още един анализ и едно становище, с което приетите актове от съвета за 2022 г. ще станат 18, посочи Димитров.
Димитър Манолов разясни важността на работата и становищата на ИСС и как функционира институцията. Ние, 12-те човека в този съвет, бихме били много подпомогнати, от колегите, които са на терен, за да ни насочат с препоръки и идеи по темите, по които да работим, каза Манолов.
По време на форума бяха обсъдени теми в няколко приоритетни области – доходи, енергетика, условия на труд, социално подпомагане, индустриални отношения, макроикономика, както и стратегически, свързани с еврозоната, Индустрия 4.0 и др. Анализ на причините за енергийната криза, мерки за преодоляването ѝ, НПВУ, териториалните планове са сред важните акценти, които трябва да бъдат разгледани със становище в областта на енергетиката, обсъдиха участниците в срещата. Сред темите са и мерки за преодоляването на енергийната, водната и транспортната бедност, анализ на неформалната и сивата икономика, ролята на изкуствения интелект в управлението на човешкия капитал.
Групата ще предложи и изготвяне на становище, свързано с европейските цели за колективно трудово договаряне и необходимите мерки за постигане на 80-процентовото покритие в България в съответствие с изискванията на директивата за адекватните минимални работни заплати и насърчаването на колективното договаряне.

                                                                                                    

 

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap