MenuНачало 9 Актуално 9 Десетото издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика

Десетото издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Десетото издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика

Десетото издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика, под наслов „Справедлива, адекватна и трансформираща икономика“, се откри в Международния панаир в Пловдив. Председателят на ИСС, г-жа Зорница Русинова, бе гост на събитието и с наградата „Стилян Баласопулов“ получи признание за дългогодишните и последователни заслуги за развитието на европейското социално предприемачество.

Тя бе и модератор на големия експертен дискусионен форум „Дигитална трансформация и социални иновации. Национални и европейски измерения и перспективи в социалната и солидарна икономика и приноса на гражданското общество“. Той събра на едно място омбудсмана г-жа Диана Ковачева, представители на Оперативната програма за развитие на човешките ресурси, на Европейската комисия, международни експерти, бизнес, неправителствени организации, местни власти. В изказването си председателят на ИСС поздрави за упоритостта на социалните предприятия, преодолелите тежките години на ковид пандемията. Тя ги приветства за постоянството им да създават прекрасните продукти, показани на изложението, което съпътства форума. Изтъкна важността на приноса на организираното гражданско общество за утвърждаване на принципите на солидарната икономика и представи приоритетите на съвета през новия мандат, които са подчинени именно на целта за една по-цифрова, умна и зелена България.

Форумът ще продължи до 23 юни, като над 100 социални предприятия, кооперации и неправителствени организации от страната и чужбина представят продуктите и услугите си по време на юбилейното издание на събитието. В изложението се включват и повече от 50 компании от конвенционалния бизнес, които ще запознаят аудиторията с политиката си за корпоративна социална отговорност. Събитието се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България, чийто председател г-н Божидар Станчев е член на ИСС, и от Министерството на труда и социалната политика.

Също така, г-жа Зорница Русинова проведе двустранна среща с еврокомисаря по работни места и социална права г-н Никола Шмит, като обсъдиха стратегическите приоритети на Икономическия и социален съвет за периода 2021-2025 г. и дейността на съвета, както и актуалните актове приети от него тази година.

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap