MenuНачало 9 Актуално 9 Дискусия „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“

Дискусия „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Дискусия „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“

Бюрото на Европейския парламент в България организира на 8 юли в Дом Европа дискусия на тема „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“. Председателят на ИСС г-жа Зорница Русинова бе гост на събитието и представи становището, което съветът бе приел на пленарна сесия на 29 юни 2022 г. В събитието участваха и докладчиците по акта г-н Александър Загоров, КТ „Подкрепа“ от група 2 и г-жа Ина Агафонова, Фондация „Виа Понтика“ от група 3 на съвета.

Целта на  събитието е да се разяснят целите и начинът на действие на предложения Социален фонд за климата и да се обсъди с представители на Европейския парламент, националните власти и нестопанския сектор какво е необходимо за успешното му прилагане в страната и какви ще са последиците от въвеждането му за българските граждани и фирми.

Г-жа Русинова сподели, че както голяма част от становищата, приети от ИСС, така и разглежданото изразява позицията на ИСС по особено важна за социалното и икономическото развитие на страната ни тема. Целта му е да доведе до знанието на националните и европейските институции мнението и препоръките на организираното гражданско общество, представено в Съвета. Актът е в синхрон с приоритетите за мандата на Съвета: Европейският зелен пакт и устойчивото развитие на България и Технологичната трансформация и дигитализацията на икономиката и обществото.

Председателят подчерта, че темата е изключително актуална на фона на разгръщането на европейско и национално ниво на зелените политики, отраженията им върху икономическия и социалния живот и предизвикателствата, които поставя пред стопанството на страната. За справяне със социалните последици и последиците за разпределението за най-уязвимите групи, произтичащи от търговията с емисии за двата нови сектора – сградния фонд и автомобилния транспорт, се създава Социален фонд за климата. Държавите членки следва да предложат всеобхватни пакети от мерки и инвестиции, които да бъдат финансирани от фонда и да го представят като свой социален план в областта на климата заедно с актуализираната версия на своите национални планове в областта на енергетиката и климата.

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България откри официално дискусията. Модератор на форума беше Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, а другите участници в панела бяха Петър Витанов, член на Европейския парламент (БСП), докладчик в сянка по становището на ЕП по Социалния фонд за климата, Георги Стефанов, началник на кабинета на заместник министър-председателя по климатични политики в оставка, Венета Цветкова–Димитрова, директор, Дирекция „Енергийни проекти и международно сътрудничество“, Министерство на енергетиката и Минчо Бенов, национален директор, Хабитат България. Събитието беше присъствено и се излъчваше директно на интернет  страницата на ЕП.

 

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap