MenuНачало 9 Актуално 9 Зорница Русинова: Почти 9% е спадът на младежката заетост вследствие на пандемията

Зорница Русинова: Почти 9% е спадът на младежката заетост вследствие на пандемията

Актуално, Новини, Публикации в медиите

Начало 9 Актуално 9 Зорница Русинова: Почти 9% е спадът на младежката заетост вследствие на пандемията
Почти 9% е спадът на младежката заетост вследствие на пандемията.

„Тенденцията е тревожна и в последните месеци, за съжаление, нашето внимание основно е концентрирано в справяне на Ковид криза, здравния проблем, икономическия проблем, цените на тока, политическата криза. Независимо от добрите икономически показатели, които България имаше преди кризата, виждаме, че младежите са най-засегнати„, посочи председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на „България сутрин“.

Според нея младите хора са най-уязвимите на пазара на труда и най-трудно могат да намерят работа във време, когато пазарът е стагниран.

„Много хора загубиха работа, много бизнеси бяха затворени и все още голяма част от младежите нямат достатъчно допълнителни умения, които ще им дадат възможност лесно след това да си намерят работа“, обясни Русинова.

Дигиталните умения са най-търсени сред младите хора, изтъка зам.-председателят на Асоциацията на младите учени Иван Станков в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Голяма част от младите хора учат от вкъщи и е много важно те да развият своите дигитални умения. Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания. Науката и технологиите са в основата на световния прогрес и за да може една икономика да върви напред, науката трябва да едно от основните места„, категоричен бе Станков.

Освен твърди умения, според Русинова младите се нуждаят и от меки като отговорност и способност за работа в екип. По думите ѝ обаче, пазарът на труда се нуждае не само от хора с висше образованите, а и от хора с технически умения. Затова „максимално бързо трябва да се помага на фирмите и младите хора да срещнат интересите си „.

„Лека полека трябва да започне трансформиране на начина, по който работи цялата система на пазара на труда, защото не фирмата търси човек, а по-скоро самата работа. Уменията, които има човек, са предпоставка той да бъде успешен в това, което прави“, завърши Русинова.

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/244944-kakvi-umeniya-da-razvivat-mladite-za-da-si-nameryat-rabota?fbclid=IwAR0GxEV6Wh0ASgA3D7i3D0k6Ruvdljv9VKHkCIum0wj3p08-a-D3oB1X7x4

Източник: bgonair

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap