MenuНачало 9 Актуално 9 Зорница Русинова, председател на ИСС: Трябва да се обсъди възможността за активно участие на младежки организации в Съвета

Зорница Русинова, председател на ИСС: Трябва да се обсъди възможността за активно участие на младежки организации в Съвета

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Зорница Русинова, председател на ИСС: Трябва да се обсъди възможността за активно участие на младежки организации в Съвета

Mладежки форум #БъдиЕвропа – обобщение

Учете математика, изслушвайте младите хора и им дайте шанс – това бяха част от посланията, които прозвучаха на младежкия форум #БъдиЕвропа, организиран от Икономическия и социален съвет.

Еврокомисарят Мария Габриел отбеляза колко важно е критичното мислене и подкрепи идеята да се обръща внимание не само на формалното, но и на неформалното образование. Може да се учи и извън училище, и паркът, и музеят, и театърът са места, където нашите млади хора могат да учат, да бъдат новатори, посочи тя и припомни, че тази година за първи път е създадена Европейска награда за иновативно преподаване. Учете математика, присъедини се тя към призива  на заместник-председателя на ИСС и председател на АИКБ Васил Велев, който по-рано се обърна към участниците във форума с аргумента, че природоматематическите науки развиват логическото мислене, инжинерните и дигиталните умения. 

Еврокомисарят  отбеляза още, че имаме нужда от повече момичета и жени в системата на образованието, повече момичета-предприемачи. България е добре позиционирана, но в Европа като цяло само 17 процента от момичетата са в информационните и комуникационни технологии, малко са жените основатели на стартъпи, коментира тя.

Председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова обобщи, че заедно трябва да положим усилия в подкрепа на младите хора, да ги изслушваме, да им даваме шанс. Според нея трябва да се обсъди възможността да има активно участие на младежки организации в Съвета. Тя информира, че в Икономическия и социален съвет има възможност да постъпят двама стажанти до края на октомври.

Пламен Димитров, президент на КНСБ и заместник-председател на ИСС отбеляза, че в момента се наблюдава тревожна тендеция за липса на ясни обществени критерии за добро и зло, които се променят към нещо все още неизбистрено. Той подчерта, че именно младите са тези, които трябва да ги дефинират.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев отбеляза, че този месец започват платени стажове в БТА. Като се говори за шанс на младите и да ги слушаме, хубаво е и те да слушат, коментира той. Обичайно се казва, че знанието носи тъга, но истината е, че знанието носи щастие, защото виждаш, че светът не започва от теб и можеш да се оповаваш на това, че друг вече има опит за нещо, с което ти се сблъскваш, другаде в света имат подобни на теб проблеми, коментира Вълчев. С годините човек разбира, че най-голямата мотивация е да изпитваш вътрешно удовлетворение – щастлив е този, който харесва себе си и който живее в съгласие със себе си, отбеляза той.

В дискусията се включи и математикът Константин Делчев, който подчерта необходимостта да се вложат повече средства и политики в това училищата и университетите да имат топла и директна връзка с индустрията и публичния сектор. Това би дало възможност тези млади хора по естествен начин да открият и продължат своето развитие и да придобият умения за учене през целия живот, това е свързано и с идеята за активно общество, обясни той. Делчев допълни, че активната гражданска позиция е лукс, която могат да си позволят хора, които не са притиснати от обстоятелствата. В последната година и половина образованието показа, че може да е гъвкаво и адаптивно, време е да се съчетае с ответна гъвкавост и адаптивност от страна на политиките, администрацията, със съответния отговор от индустрията, от страна на публичните организации, смята той и се присъедини към призива „учете математика“. Учете математика, апелира и Сава Ташев, учител по английски. Тя ще ви отвори много врати, обърна се той към младите хора.

Вадим Рошманов, председател на Асоциацията на младите учени, разказа за основната заявка на сравнително новата организация – за обединение на младите изследователи. Той информира, че целта е да се създадат пет центъра за иновации в страната и с младите изследователи, с които ще има срещи, да бъде създаден форум. Това ще бъде своеобразна банка кадри, в която младите изследователи да комуникират помежду си. Студентът по маркетинг Галина Иванова обърна внимание на добрите и негативните последици от дигитализацията. От една страна, дигитализацията позволява всеки да се присъедини към различни събития, придобиват се гъвкавост и адаптивност, но лошите аспекти са загуба на живата връзка, изолация и липсата на екипност. Тя отбеляза необходимостта обществото да обърне внимание и да не оставя нещата да се движат по течението, а интернет източниците да се използват за обогатяване на общата култура, а не само за сърфиране в социалните мрежи.

Ученичката в 12-ти клас Габриела Чавгова постави въпроса за финансовата грамотност. Според нея училището не подготвя достатъчно децата за финансова грамотност. Важно е не само да можем да изкарваме пари, но и да можем да ги управляваме, смята тя. Мария Кънчева допълни, че младите хора са подценявани от по-възрастните и не са изслушвани. Студентът Георги Стоянов акцентира върху темата за фалшивите новини. Информацията е ценна стока, може да променя съдби, сериозен инструмент за влияние е, посочи той. Според него високото ниво на сигурност и чистота може да се постигне с образование и квалификация.

Медийни партньори на #БъдиЕвропа са БТА и „24 часа“.

Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap