MenuНачало 9 Актуално 9 Икономическият и социален съвет проведе работна среща с Валдис Домбровскис за предизвикателствата пред България по пътя към Еврозоната

Икономическият и социален съвет проведе работна среща с Валдис Домбровскис за предизвикателствата пред България по пътя към Еврозоната

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Икономическият и социален съвет проведе работна среща с Валдис Домбровскис за предизвикателствата пред България по пътя към Еврозоната

Икономическият и социален съвет на Република България инициира работна среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас.
На срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред страната ни по пътя към Еврозоната, с оглед на новите обстоятелства и възможната дата – януари 2025 година за въвеждането на еврото.
Идеята беше еврокомисарят да бъде запознат с позицията и ролята на организираното гражданско общество на България в лицето на ИСС.
Председателят на Съвета, Зорница Русинова запозна Домбровскис с анализа и становището на ИСС за въвеждането на еврото в България и коментира, че за разлика от други държави, които вече са членове, у нас има консенсусно мнение на организациите на синдикатите, работодателите и неправителствените организации в подкрепа на приемането на страната ни в еврозоната. „Като председател на Икономическия и социален съвет на България ви уверявам, че нашият съвет многократно е изразявал становище, че въвеждането на еврото ще даде реален тласък за развитие на българската икономика, за ускоряване на необходими реформи и конвергенцията с най-развитите страни в ЕС.“ Русинова обяви още, че ИСС започва разяснителна кампания с предоставяне на практическа информация за хората и фирмите, свързана със самия процес на трансформация. На работната среща участваха президентът на КНСБ и заместник-председател на ИСС Пламен Димитров, изпълнителният директор на Българска национална асоциация „Активни потребители“ и заместник-председател на ИСС Богомил Николов, заместник-председателят на БСК и член на ИСС Станислав Попдончев,  и икономическият съветник на президента на КТ „Подкрепа“ и член на ИСС Ваня Григорова.
Пламен Димитров, коментира, че има още много работа да се свърши, но практиката показва, че до момента в другите присъединили се към еврозоната страни, доходите на хората растат по-бързо и допълни, че „освен овладяването на инфлацията е необходима и ясна политическа воля “.
Станислав Попдончев увери комисаря, че българският бизнес подкрепя влизането в еврозоната и следва да се полагат максимални усилия за това, но би било добре за всички българи процесът да приключи възможно най-скоро.
Богомил Николов от своя страна подчерта, че основните опасения на потребителите са свързани с преобразуването на стойностите от лев в евро и покачването на цените. „Необходимо е да се оборят манипулациите в социалните мрежи, които настройват хората негативно и създават страхове.“
Заместник-председателят на ЕК изтъкна, че особено в условия на тежки геополитически и макроикономически условия България следва своя път към еврозоната, но първо трябва да изпълни всички критерии за конвергенция: ценова стабилност, стабилни публични финанси, стабилен обменен курс спрямо еврото и сближаване на дългосрочните лихвени проценти. Домбровскис заяви, че инфлацията е пречка по пътя към еврозоната, нужна е още работа и политическа воля, за да се направят съответните законодателни промени възможно най-скоро. „Ние продължаваме работата и подкрепата за България да стане 21-вия член в Еврозоната с реалистична дата януари 2025 година“, заяви накрая Валдис Домбровскис.

 

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap