MenuНачало 9 Актуално 9 Как да постигнем справедливо и устойчиво възстановяване?

Как да постигнем справедливо и устойчиво възстановяване?

Актуално, Последни новини

Начало 9 Актуално 9 Как да постигнем справедливо и устойчиво възстановяване?

Европейският съвет:

Как да постигнем справедливо и устойчиво възстановяване?

Това бе темата на последната тристранна среща на върха от 24 март т.г. Участниците обсъдиха три основни подхода за  справянето с последиците от Ковид 19 кризата в ЕС: справянето със здравната, икономическата и социалната криза при спазване на извънредните мерки; приносът на социалните партньори на равнище ЕС и на национално равнище за икономическото и социалното възстановяване и подготовката за социалната среща на върха в Порто.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел мащабният пакет за възстановяване, одобрен през юли м.г., ще бъде изключително важен, тъй като ще даде мощен стимул за постигане на напредък в областта на климата и цифровите технологии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи акцентира върху ролята на социалния диалог  при възстановяването от кризато и върху създаването на нови качествени работни места и осигуряването на необходимите умения за хората.

Предстои през следващия месец Икономическият и социален съвет на България  да разработи и приеме становище, свързано с преодоляване на икономическите последици от Ковид кризата. По-късно през тази година ИСС ще излезе със своя позиция и по приложението на Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Повече за   тристранната среща на върха четете тукhttps://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2021/03/24/main-messages-from-the-tripartite-social-summit-24-march-2021/

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast