MenuНачало 9 Актуално 9 Дискусията на ИСС: До месец ще бъде готов законът за въвеждане на еврото

Дискусията на ИСС: До месец ще бъде готов законът за въвеждане на еврото

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Дискусията на ИСС: До месец ще бъде готов законът за въвеждане на еврото

Икономическият и Социален съвет на България организира дискусия на тема „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната“. Събитието се проведе в гранитна зала в сградата на Министерския съвет.
Подкрепа за присъединяване на България към еврозоната и необходимост от информационна кампания, която достъпно и разбираемо да обясни на хората ползите и предизвикателствата от въвеждането на еврото, изразиха представителите на синдикатите, работодателски и граждански организации по време на форума. В рамките на срещата бяха откроени предизвикателствата пред страната в този процес. Председателят на ИСС Зорница Русинова посочи основните – да бъдат убедени хората за ползата от приемането на еврото, както и че цените няма да се увеличат. Второ – да бъдат приети необходимите нормативни актове, така че чисто институционално страната ни да е готова. На трето място – да бъдат изпълнени критериите за влизането в еврозоната. „Ако изпълним всички критерии, ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове, които да гарантират нормативната база за въвеждането на еврото в най-съкратени срокове“, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. „Макар през миналата година да имаше спекулации, че България, едва ли не, ще влезе насила в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас“, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов.
„Все по-разширяващата се територия, която единната валута обхваща, позволява тя да разгърне в пълен размер своя потенциал, да доведе до една още по-интегрирана европейска икономика, до по-ниски транзакционни разходи за участващите държави, до повече инвестиции, до по-добра конкурентоспособност“, категорична бе Нина Стоянова – подуправител на БНБ.
Като основен проблем и пречка за влизането в еврозоната бе посочена инфлацията, която у нас е по-висока от тази в страните в ЕС.
„Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната“, отбеляза Методи Методиев – служебен заместник-министър на финансите.
По време на дискусията членовете на ИСС изразиха позиция, че еврото ще бъде стъпка в правилната посока и ще подпомогне за развитието на икономиката.

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap