MenuНачало 9 Актуално 9 Международна конференция на тема „Да превърнем зеленият преход на Западните Балкани в реална възможност за работещите“

Международна конференция на тема „Да превърнем зеленият преход на Западните Балкани в реална възможност за работещите“

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Международна конференция на тема „Да превърнем зеленият преход на Западните Балкани в реална възможност за работещите“

Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет беше официален гост на международната конференция на тема „ Да превърнем зеленият преход на Западните Балкани в реална възможност за работещите“.
Конференцията е организира от КТ „Подкрепа“ и в нея участваха синдикални лидери и експерти от България, Западните Балкани, както и от Румъния и Германия. Форумът е част от обучителната програма на Европейския работнически център EZA.
Форумът бе открит от г-н Димитър Манолов, Президент на КТ Подкрепа, член на ИСС (2-ра група).
Г-жа Русинова приветства участниците и отбеляза, че Зеленият преход е едно от големите предизвикателства не само за България, но и за Европа, и този преход върви заедно с дигиталната трансформация.
„Успехът на тази цялостна амбициозна трансформация на икономиката и обществото зависи от възможността ни да се обединяваме и да работим заедно, като търсим най-добрите решения – за работници, работодатели, за обществото като цяло“, отбеляза г-жа Русинова.
Темата за Европейският зелен пакт и устойчиво развитие на България е във фокуса на работата на Съвета. В последните 2 години ИСС има над 10 акта, които касаят почти всички европейски законодателни инициативи, почти всички национални стратегически документи, включително и в плана за тази година ние сме си поставили задача – имаме 3 акта, които имат пряко отношение към Зеления преход“. Зорница Русинова допълни, че още през месец март тази годинна ИСС ще излезе с резолюция за по-мащабен национален план, който да обхване всички елементи на трансфомацията на българската икономика, за да може тя да бъде справедлива за всички – работници, работодатели и общество.
„Предизвикателствата, пред които сме изправени, както и високите амбиции за постигане на ускорен, но и справедлив, зелен и дигитален преход, са аргумент да продължим още по- фокусирано да подкрепяме чрез своите актове, чрез консултации и форуми, както законодателната и изпълнителната власт, така и бизнеса за осществяване промяната в модела на функциониране на икономиката“, подчерта Председателят на ИСС.
В откриването на форума се включиха и членове на ИСС – заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева; председателят на Фондация Виа Понтика Ина Агафонова. Политическият панел бе модериран от г-н Веселин Митов.

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap