MenuНачало 9 Актуално 9 Председателят на ИСС Зорница Русинова участва в международна конференция „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“

Председателят на ИСС Зорница Русинова участва в международна конференция „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Председателят на ИСС Зорница Русинова участва в международна конференция „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“

Председателят на Икономическия и Социален съвет на РБ Зорница Русинова участва на международната конференция „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“.  Събитието, на което Бургас е домакин, е в рамките на инициативата  „Трансгранични региони си сътрудничат за син растеж“, като партньор от българска страна е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.  В двудненвния форум участват учени от университети и институции от цяла България, Турция и Хърватия.
Полимерното замърсяване на екосистемите, мониторинга и оценката на качеството на въздуха, водата и почвата, аналитичните методи за определяне на замърсители в различните матрици и тяхното въздействие върху околната среда и здравето на хората, както и технологиите и иновативните продукти за опазване на околната среда, оползотворяването на отпадъците в продукти с добавена стойност – биогорива и биоматериали са част от темите дискутирани на конференцията.
В своето изказване, председателят на ИСС Зорница Русинова подчерта, че основното предизвикателството пред представителите на институциите, бизнеса, гаржданските организации, научните среди е, на базата на задълбочен социално-икономически анализ и оценка, да се постигне консенсус за оптималния за страната ни модел на трансформация и преход към нисковъглеродни и ресурсоефективни икономика и общество. „Изправени в последните години пред здравни, икономически и финансови кризи, може да превърнем „зеления преход“ в реална икономическа трансформация, която, не само да ни изведе от кризата, но и да ускори ръста на доходите на хората и на икономиката“  допълни Русинова.
Приветствие към присъстващите отправиха още Милен Обретенов, директор на Отдел „Програми ИНТЕРРЕГ ИПП Трансгранично сътрудничество“ в регионалното министерство, както и доц. д-р Емре Атълджан от Тракийския университет в Одрин. Сред официалните лица на събитието бяха председателят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, която е част от научния колектив на бургаската Алма Матер, бившият заместник-министър на околната среда и водите и бивш заместник-кмет на Бургас с ресор екология Атанаска Николова, представители на академичните среди у нас и в Турция, студенти и ученици.
Ивелина Василева, която е член на борда на Мисията към ЕК за опазване на океана, моретата и водите, допълни, че за Бургас е проектът е важен, защото по този начин могат да бъдат реализирани политики с трансграничен характер.

 

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap