MenuНачало 9 Актуално 9 ИСС прие становище на тема „Ролята на изкуствения интелект в управлението на човешкия капитал и условия на труд на работещите през дигитални платформи в България”

ИСС прие становище на тема „Ролята на изкуствения интелект в управлението на човешкия капитал и условия на труд на работещите през дигитални платформи в България”

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 ИСС прие становище на тема „Ролята на изкуствения интелект в управлението на човешкия капитал и условия на труд на работещите през дигитални платформи в България”

Икономическият и Социален Съвет на Република България прие становище на тема „Ролята на изкуствения интелект в управлението на човешкия капитал и условия на труд на работещите през дигитални платформи в България” на пленарната си сесия в петък. Становището е разработено по собствена инициатива и има за цел да подпомогне дигиталната трансформация в България.
В документа се посочва, че дигитализацията трябва да бъде средство за постигане на по-конкурентна икономика, която не трябва да води до задълбочаване на обществените неравенства и да не вреди на отделните икономически субекти, докато помага на други.
За ИСС е от съществена важност управлението на дигиталната трансформация в България да се осъществява в координация на законодателна, изпълнителна и съдебна власт със съдействието и активното участие на работодатели, синдикати, неправителствени организации и отделни граждани.
Според Съвета дигиталните платформи играят важна роля за икономиката, защото създават иновации, осигуряват работни места и помагат да  се отговори на потребителското търсене.
В този смисъл ИСС препоръчва след приемане на Директивата за подобряване на условията на труд при работа през платформа, да бъде създадена междуведомствена работна група с участието на социалните партньори за да се регламентира правилно трудовият статус на работещите през дигитални платформи.
В същото време експертите на Съвета смятат,  че ИИ трябва да допълва човешката преценка и опит, а не да ги замества. Членовете подчертават, че с въвеждането на ИИ много хора ще останат без работа не по тяхна вина. Затова на преден план излизат проблемите на финансирането на социалната защита, преквалификацията на тези хора и опасността от технологична безработица.
По статистика, дигиталните трудови платформи намират все по-голямо приложение в европейската икономика. Според Европейската комисия, в ЕС действат над 500 дигитални трудови платформи, сред които международни дружества, национални или местни стартиращи предприятия.  Приходите от основаната на платформи икономика в ЕС се оценяват на 20 милиарда евро, а към момента повече от 28 милиона души в ЕС работят през дигитални трудови платформи. Очаква се през 2025 г. техният брой да достигне 43 милиона души.
На пленарната сесия Икономическият и социален съвет прие и анализ на основните макроикономически и фискални параметри в България за периода 2015-2022: Средносрочна Бюджетна прогноза и структура на БВП.

Участие като гости на заседанието на Съвета бяха Десислава Стоянова – заместник-министър на труда и социалната политика и Н.Пр. Г-н Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в София, който представи приоритетите на Испанското председателство на Съвета на ЕС;

Цялото становище и анализа на ИСС може да откриете на сайта на Съвета: https://esc.bg/

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap