MenuНачало 9 Актуално 9 ИСС се срещна с президента на РБ Румен Радев по повод 20-години от създаването на Съвета

ИСС се срещна с президента на РБ Румен Радев по повод 20-години от създаването на Съвета

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 ИСС се срещна с президента на РБ Румен Радев по повод 20-години от създаването на Съвета

Президентът на Република България Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова проведоха работна среща с председателя и членове на Икономическия и социален съвет. Срещата беше по повод 20 години от създаването на Съвета.
Румен Радев поздрави  присъстващите с годишнината и подчерта, че стратегически важните за България решения трябва да се вземат след изчерпателен анализ и задълбочен дебат, защото агресивната некомпетентна политика, която задрасква всякаква експертиза, е опасна за бъдещето на държавата. Президентът изрази задоволство и от високия авторитет и присъствие, който българският съвета има в Европейския икономически и социален комитет. „Ролята на ИСС в страната ни расте, защото виждаме, че липсата на диалог, силното показване на мнението на другия не води до устойчивост, напротив ражда проблеми“, коментира Радев.  „Имате и още една важна роля, вие помагате на управляващите, на законодателната и изпълнителната власт, да има приемственост, защото темите по които работите са с дълъг хоризонт. Радвам се, че работодатели, синдикати, граждански организации и научна общност, заедно работят и в това е вашата сила. Вие произвеждате всеобхватни и задълбочени анализи, становища и препоръки и много се надявам да има повече вслушване в това, което предлагате. Експертизата и конкретиката, на която стъпвате е наистина най-ценното във вашите документи“, допълни държавният глава.
От своя страна, председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова очерта основните теми, по които съвета е работил през годините.  „През тези години почти няма стратегически документ или важен закон в икономическата и социална сфера, който да не е бил обект на внимание на Съвета, няма  и тема на Европейския съюз, която да не е била във фокуса на нашата работа. Уникалното на нашия съвет е, че независимо колко различни са гледните точки на всяка една от представените групи винаги се намира общото сечение и мнение“, заяви Зорница Русинова. „За нас беше огромна отговорност през изминалата година да направим задълбочен анализ за демографските предизвикателства в България , който ни беше поръчан от президентството.“ И допълни, че за членовете на ИСС  винаги е бил приоритет и европейската интеграция на страната ни.  „В момента работим много активно по темите Еврозона и Шенген и бих искала да подчертая  изключителната важност, че Европейският икономически и социален комитет миналата седмица излезе с обща декларация, в която категорично изразиха подкрепата си за България за членство в Шенген“.
Вицепрезидент Илияна Йотова благодари за съвместната работа с ИСС и подчерта, че в последните години неведнъж се е допитвала до мнението и експертизата на Съвета, а данните и навременните анализи, предоставяни от ИСС, са на най-високото възможно ниво у нас.
Участниците в срещата се обединиха около мнението, че е необходима по-голяма чуваемост на становищата на Икономическия и социален съвет от страна на изпълнителната и законодателната власт. В рамките на разговора бяха обсъдени и други водещи теми, върху които ИСС очаква да съсредоточи вниманието си през следващата година. Сред тях са предизвикателствата пред българския енергиен сектор, свързани със Зеления преход, дигитализацията и други.

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap