MenuНачало 9 Актуално 9 ИСС представи становището си „Национален план за въвеждане на еврото“ на кръгла маса в Парламента

ИСС представи становището си „Национален план за въвеждане на еврото“ на кръгла маса в Парламента

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 ИСС представи становището си „Национален план за въвеждане на еврото“ на кръгла маса в Парламента

Въвеждането на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове беше основна тема по време на кръглата маса, организирана от Комисия по бюджет и финанси в Народното събрание.

Икономическият и социален съвет представи пред депутати и представители на министерства и институции  изготвеното становище „Национален план за въвеждане на еврото“. Един от докладчиците по темата беше Станислав Попдончев, член на ИСС и заместник-председател на БСК.  Той подчерта, че Съветът настоява определената дата за присъединяване към еврозоната – 1 януари 2024 г. да бъде поставена като императивна цел на краткосрочната макроикономическа и бюджетна политика. В този смисъл, Съветът изразява пълна подкрепа за възможно най-гладък и с най-малко смущения процес по въвеждане на еврото в ежедневието на гражданите, бизнеса, общините, финансовите и държавни институции, като стриктно се прилагат принципите, регламентирани в проекта на Националния план.

Като специален акцент в становището на Съвета, Станислав Попдончев очерта и очакването новият Закон за БНБ да бъде приет своевременно. Той допълни, че председателят на НС е възложил на ИСС изготвянето на анализ на тема „Въздействие на присъединяването на България към еврозоната върху икономическото развитие, инфлацията и доходите в страната“.

Депутати, финансисти и икономисти обсъждаха предизвикателствата пред българската икономика, икономическото състояние на страната, инфлацията преди войната в Украйна и сега. Предмет на дискусията бяха и мерките на правителството за постигане на икономически растеж и намаляване на инфлационния натиск.

 

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap