MenuНачало 9 Актуално 9 Икономическият и социален съвет представи становище на тема „Подобряване превенцията на трудовите злополуки и професионалните заболявания“

Икономическият и социален съвет представи становище на тема „Подобряване превенцията на трудовите злополуки и професионалните заболявания“

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 Икономическият и социален съвет представи становище на тема „Подобряване превенцията на трудовите злополуки и професионалните заболявания“
Икономическият и социален съвет представи в рамките на Национална Конференция на тема „Здравословни работни места – облекчете товара“, организирана от Министерство на труда и социалната политика приетото на Пленарна сесия на съвета на 20 септември 2022 г. становище на тема „Подобряване превенцията на трудовите злополуки и професионалните заболявания“. Д-р Иван Кокалов, член на ИСС и докладчик по становището представи в детайли изводите и препоръките, изведени в акта на ИСС и подчерта, че именно партньорството между всички страни е в основата на разбирателство и на постигане на целите, свързани с превенция на трудовите злополуки и професионалните заболявания.
Заместник-министър председателят и министър на труда и социалната политика г-н Лазар Лазаров приветства гостите и подчерта важността на темата, свързана с осигуряване на здравословни работни места. Изтъкна, че мускулно-скелетните увреждания остават най-често срещаният здравен проблем, свързан с работата в Европа. Именно затова е необходимо е да се обединят усилията на всички заинтересовани страни за превенцията на заболяването на работното място.
Председателят на Икономическия и социален съвет г-жа Зорница Русинова поздрави всички участници и заяви, че създаването на устойчив диалог между всички заинтересовани страни – социални партньори, граждански сектор и съответните институции е вярната рецепта за изграждане на здравословни работни места, като се работи не само в кампании, но и се прилагат конкретни мерки, за да се постигне реална закрила на работещите хора в България. Г-жа Русинова сподели, че Икономическият и социален съвет работи активно в тази сфера.
От страна на работодателските организации се изказа заместник-председателят на Българската стопанска камара и заместник-председател на ИСС г-жа Мария Минчева. Г-жа Минчева заяви, че темата е от постоянен интерес за работодателите, които все повече разбират важността за безопасни и по-здравословни работни места. А от името на синдикатите поздрав поднесе вицепрезидентът на КНСБ и член на ИСС г-н Огнян Атанасов, който също подкрепи значимостта на темата.
Сред официалните гости бяха също министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-министъра на труда и социалната политика проф. Емил Мингов, представители на министерства, агенции, университети, синдикати, работодателски организации и други.
Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap