MenuНачало 9 Актуално 9 ИСС търси решение на проблема с реализацията на хората в неравностойно положение в България

ИСС търси решение на проблема с реализацията на хората в неравностойно положение в България

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 ИСС търси решение на проблема с реализацията на хората в неравностойно положение в България

Икономическият и социален съвет работи по становище за социалната икономика, в което организациите от бизнеса, синдикатите и гражданския сектор търсят общо решение и за подобряването на възможностите за реализация на хората в неравностойно положение. Това обяви председателят на ИСС Зорница Русинова по време на откриването на традиционния фестивал за хора с увреждания, организиран от Националния съюз на  трудово-производителните кооперации и Община Банкя.

Събитието „КООП БАНКЯ 2024 на НС на ТПК за хора с увреждания“ се провежда в Банкя в рамките на 3 дни. Основната му цел е създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени прояви.

„Икономическият и социален съвет винаги ще бъде в подкрепа на трудово- производителните кооперации“, обърна се към гостите на фестивала председателят на съвета Зорница Русинова. „През този месец ни предстои да подготвим становище, което с голяма доза критичност ще отбележи какво е необходимо да направи България в сферата на социалната икономика, вземайки предвид и сегашното състояние на законодателството, на финансирането на дейностите, новите препоръки на Европейската комисия, но най-вече – мнението на организациите, които членуват в ИСС. Това становище ще отразява единното мнение и препоръки на българския бизнес, синдикати и граждански организации, за да се намери устойчив механизъм хората в неравностойно положение в България да имат възможността да се реализират.“

Шатрите със стоки, изработени от хора с увреждания, ще бъдат разположени на пешеходната зона в центъра на град Банкя до 7 юли. Посетителите ще могат да подкрепят хората с увреждания, закупувайки разнообразни качествени облекла и сувенири, произведени с внимание и любов от тях. Фестивалът е подкрепен от кооперации и предприятия, в които работят хора с увреждания – ТПКИ „Родина – Варна“, КТ „Черноморка“ – Бургас, „Дибико“ ЕООД – София, ТПКИ „Мир“ – Трявна, ТПКИ „Първи май“ – Смолян, ТПКИ „Петър Мирчев“ – Кърджали, ПКИ „Царевец“ – В. Търново и ТПКИ „Иглика“ – Шумен.

Жителите и гостите на града могат да подкрепят и произведеното от членовете на Българска асоциация за невромускулни заболявания, Асоциация на родителите на деца с епилепсия, Център за психологически изследвания.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap