MenuНачало 9 Актуално 9 24 май – любимият празник на българите

24 май – любимият празник на българите

Актуално, Новини

Начало 9 Актуално 9 24 май – любимият празник на българите

Денят на българската писменост, просвета и култура е най-обичаният празник на деца, на млади и на стари. Кой не е пял всеучилищния химн „ Върви, народе, възродени? Кой не е плел венци от цветя за паметника на Кирил и Методи? Кой не се чувства горд на този ден?  Обичаме този празник, защото той ни дава основание да оценим силата на българския дух, който е превел народа ни през вековете.  И да сме горди!

Дали щяхме със самочувствие да  кажем днес, че България е единствената европейска държава, съхранила името и народа си повече от 14 века, ако не бяха глаголицата и кирилицата, създадени от  Кирил и Методий и техните ученици! Днес на кирилица пише една десета от човечеството! С  делото на двамата братя  и с продължението му от  техните закрилници и последователи цар Борис І, Симеон Велики, цар Петър І, Св. Климент и другите ученици на равноапостолите България е дала на света не само писменост, но и своя култура, устояла на изпитанията на времето  и станала част от нашата цивилизация.

Икономическият и социален съвет има свой скромен принос за образователния процес у нас. Съветът винаги е защитавал тезата за съхраняване на националността и подобряване качеството на българското образование. Но днес сме длъжни да признаем, че все още сме в дълг пред нашите праотци и предшественици и отново трябва да си спомним пророческите думи на Стоян Михайловски: „Народността не пада там, дето знаньето живей!“

Европа преди векове е  признала делото на двамата братя Кирил и Методий.  А само  преди 30 години, когато  България тръгна по пътя на новото си европейско възкресение, папа Йоан Павел ІІ с апостолическо послание „ За безмерно достойнство“ провъзгласи двамата братя за съпокровители на Европа. Те са двама от шестте съпокровители на Европа. Те създадоха между Изтока и Запада на континента онази културна и цивилизационна връзка, която и ни прави силен, образован и обединен Европейски съюз. Затова днес можем с вдигнато чело да кажем „И ний сме дали нещо на света!“ Можем и сме длъжни да дадем още!

Честит празник!

Поклон пред делото на Кирил и Методий!

Поклон пред българската култура и просвета!

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Font Resize
Contrast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap